NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Ben je wie je zegt dat je bent online?

Ben je wie je zegt dat je bent online?


Gebruikers van Facebook zijn verplicht om bij de aanmaak van een profiel hun eigen naam op te geven. Dit staat in de door Facebook opgestelde richtlijnen voor namen. Het moet gaan om je echte naam, zoals die wordt weergegeven op bijvoorbeeld je creditcard en paspoort. Het gebruik van je echte naam is door Facebook verplicht gesteld, zodat je altijd weet met wie je contact maakt. Op die manier wil zij het gebruik van nepaccounts tegengaan en een veilige en betrouwbare omgeving creëren. Facebook en bijvoorbeeld ook Google Plus doorbreken op deze wijze de aanvankelijke anonimiteit op het internet. De echte naamregeling komt streng over, maar is moeilijk te controleren.

Toch deactiveert Facebook wel degelijk accounts die in strijd met deze regeling zijn aangemaakt. Dit overkwam onder andere ook Salman Rushdie. Rushdie’s account werd afgelopen november gedeactiveerd omdat de schrijver zich niet had ingeschreven onder zijn echte naam. Nadat hij had bewezen ‘de echte’ Salman Rushdie te zijn activeerde Facebook zijn account, maar dan onder zijn eigen naam: Ahmed Rushdie. Uiteindelijk ontstond hierover zoveel ophef dat Facebook inbond.

Deze week kwam het bericht naar buiten dat Facebook Mark Zuckerberg dreigt aan te klagen. Het bleek hier niet om de echte Zuckerberg, de oprichter van Facebook, te gaan maar om een Israëlisch zakenman die eigenlijk Rotem Guez heet. Guez is eigenaar van de Like Store. Dit is een internationaal marketingbureau dat in strijd met Facebook’s gebruikersvoorwaarden fans (‘likes’) voor fanpagina’s van Facebook verkoopt. Daarnaast had Guez een Facebook-pagina aangemaakt onder de naam Mark Zuckerberg. Deze pagina werd door Facebook op grond van de real-name policy gewist en er werd met juridische stappen gedreigd indien Guez zijn inbreukmakende handelingen niet zou staken. Als antwoord hierop heeft Guez, bij wijze van publiciteitsstunt en om de sociale netwerksite af te laten zien van juridische stappen, het drastische besluit genomen om zijn naam officieel te laten wijzigen in Mark Zuckerberg en hierbij ook meteen een nieuwe Facebook-account aangemaakt.

Sascha Hoogerwerf

BRON: Het Parool, 19 december 2011


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.