NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Belgische Hof: Google News maakt inbreuk op auteursrechten krant

Belgische Hof: Google News maakt inbreuk op auteursrechten krant

Het Belgische Hof heeft recent geoordeeld dat Google inbreuk maakt op de auteursrechten van een Waalse krant door met de dienst Google News te linken naar krantenartikelen. In het zoekresultaat neemt Google een deeplink naar het artikel op, en neemt de kop van het artikel, een citaat en soms een foto over. Dat mag niet, aldus de Belgische rechter, want dat kost advertentie-inkomsten.  

Een vreemde uitspraak die de goede werking van internet aantast. Elke zoekmachine werkt met deeplinks en citaten uit de tekst waarnaar wordt gelinkt. Hoe kunnen we anders de relevantie van de zoekresultaten beoordelen? Dan houden we een enorme brei van links overs die we maar lukraak moeten aanklikken om te zien of die ons leiden naar ons doel. Zo werkte internet misschien 15 jaar geleden, toen we nog lekker ouderwets URL’s intoetsten in de adresbalk, maar met het huidige immense hoeveelheid informatie zouden we zonder goed werkende zoekmachines nauwelijks meer relevante informatie tot ons kunnen krijgen. En dat lijkt mij ook niet in het belang van de aanbieders van die informatie, in dit geval dus de Waalse kranten. De uitgevers van Vlaamse kranten lijken zich dat te realiseren, want die zijn niet aan de zijde van hun Franstalige broeders opgetrokken tegen Google.

Begrijpelijkerwijs zijn niet alleen Google, maar ook consumenten-organisaties ontstelt over de uitspraak. De uitspraak beperkt volgens de Europese digitale burgerrechtengroep EDRi de toegang tot informatie, en is het een goed voorbeeld van Europese wetgeving die ontworpen is om innovatie te ondermijnen.

“Uitgevers ondervinden geen schade als Google verkeer naar hun websites leidt met behulp van korte citaten uit hun artikelen. Europese bedrijven die willen vernieuwen kunnen echter wel schade ondervinden door deze onvoorspelbare en onredelijke wetten die leiden tot dergelijke uitspraken”, aldus Joe McNamee van EDRi tegen Macworld.

Gelukkig is het 'maar' een uitspraak van een nationale rechter.

De Franstalige uitspraak is beschikbaar via IE-forum.

BRON: IE-forum, Webwereld


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.