NL EN

Belang van Netwerkneutraliteit

Vanochtend publiceerde het FD een artikel van Bits of Freedom (BoF) in haar krant. In dit stuk vraagt BoF aandacht voor het gebrek aan visie over de toekomst van het internet bij het huidige (demissionaire) kabinet.

 

Dit gebrek aan visie uit zich door het feit dat het kabinet voornemens is een Europese regel over netwerkneutraliteit te implementeren, zonder enig gebruik te maken van haar bevoegdheid verdergaande regels te stellen. Door middel van deze bevoegdheid zou het kabinet er voor kunnen zorgen dat ISP’s ‘neutraal’ blijven.

 

Volgens BoF is een ‘neutrale provider’ eentje die niet de inhoud van internetverkeer discrimineert op grond van afkomst, soort of bestemming. Zij mogen zich niet bemoeien met het internetverkeer van hun gebruikers, maar slechts doorgeven wat de gebruiker heeft opgevraagd.

 

BoF schetst daarbij enkele doemscenario’s: Indien providers niet ‘neutraal’ zijn, zullen gebruikers moeten betalen om meer dan een bepaald aantal websites te bekijken, of dat het internet wordt versnipperd door bepaalde providers (denk aan CompuServe en AOL in de jaren 90). Op deze wijze worden innovatie en concurrentie worden verstoort, waardoor Freedom op internet ver te zoeken zal zijn.

 

BoF vraagt het volgende kabinet om het wetsvoorstel te wijzigen en het belang van een open en vrij internet te begrijpen en voor ons allen te beschermen.

 

Aan dit interessante stuk voeg ik graag nog een economische onderbouwing toe, die het directe belang van een open en vrij internet voor de economie duidelijk maakt aan politici. In verschillende papers, zoals deze, worden de positieve economische effecten en externaliteiten van het internet op toegankelijke wijze toegelicht.

 

Lees het artikel hier

BRON: Bof.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.