NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Bedrijven in opstand tegen nieuwe Franse dataretentiewetgeving

Bedrijven in opstand tegen nieuwe Franse dataretentiewetgeving

De Franse overheid wil dat bedrijven een jaar lang de data bewaren “waarmee personen kunnen worden geïdentificeerd  die hebben bijgedragen aan het online zetten van content”, inclusief ip-adressen, gebruikersnamen en passwords. De overheid wil inzage kunnen hebben in al deze gegevens inclusief dus de wachtwoorden.

De Association des Services Internet Communautaires, een Franse belangenorganisatie van internetbedrijven, protesteert tegen nieuwe Franse plannen voor dataretentie. Deze organisatie heeft onder meer grote spelers op het net als Google, Facebook ,Ebay, AOL en Microsoft als lid.

Zij zijn van plan om een formele klacht in te dienen bij het Conseil d’Etat, de Franse Raad van State. Hun bezwaren richten zich met name op het beschikbaar stellen van gegevens als login namen en passwords. Volgens ASIC zijn dit geen identificatiegegevens maar persoonlijke gegevens en daarnaast zijn zij van mening dat de Europese Commissie niet correct op de hoogte is gesteld van het voornemen tot deze wetgeving.

De Fransen hebben al niet zo’n beste naam op het gebied van internetvrijheid, getuige ook de Hadopi wetgeving. Op grond van deze beruchte wet kunnen mensen zelfs algeheel worden afgesloten van het internet (hoewel de “three strikes and your out” regeling is vervangen door een rechterlijke toets).

Wederom nemen de Fransen nu het voortouw in het om zeep helpen van de internetvrijheid.

Los van de vraag of deze wetgeving er uiteindelijk komt is het interessant om te weten dat bedrijven vaak geen inzage hebben in de passwords van hun cliënten. Deze worden in de regel versleuteld opgeslagen en kunnen niet gekraakt worden, tenzij men het password heeft, dat dus in handen van de klant is. De Fransen gaan hier totaal aan voorbij en het is nog maar de vraag of internetbedrijven hun systemen zo willen gaan inrichten dat zij kant en klare passwords en gebruikersnamen aan de overheid kunnen gaan leveren. In computerbeveiligingland is het een doodzonde om deze gegevens onversleuteld als plain text in een database te hebben staan. Laat dit nu precies zijn wat de Franse overheid wil…

Auteur: Ruben Althuisius

Lees het bericht hier.

BRON: bloomberg.com, afbeelding: xkcd.com/538/


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

LG dinsdag 3 mei 2011 13:48

Wel grappig dat het nu net die bedrijven zijn die het zelf absoluut niet zo nauw nemen met de privacy van hun klanten. Zij verkwanselen je gegevens en gebruik tbv de commercie, pikken de ssid van WiFi in het voorbijgaan en doen dat af met oeps, sorry. De Fransen gaan best (te) ver, maar dat nu net deze partijen uit een land, waar je pas naar binnen mag als ze 14 dagen van te voren weten hoe je schoonmoeder heet, zich zo roeren, nee dat vind ik niet nieuws waardig.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.