NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • BBC maakt eigen ‘Uitzending Gemist’ over de grens beschikbaar

BBC maakt eigen ‘Uitzending Gemist’ over de grens beschikbaar

Vorige week heeft algemeen directeur Mark Thompson van de BBC bekend gemaakt dat de iPlayer nog dit jaar beschikbaar zal worden voor gebruikers buiten het Verenigd Koninkrijk.  Voornamelijk is hierbij de nadruk gelegd op het uitbreiden van deze dienst via een iPad-app, hoewel de dienst momenteel ook beschikbaar is via de pc of gameconsoles. Een abonnement op de iPlayer zal minder dan 7 euro kosten en zal toegang geven tot recente uitzendingen alsmede het BBC-archief. Een iPad-app omtrent deze dienst bestaat overigens al, maar geeft in het buitenland nu nog geen toegang tot enig materiaal.

De BBC iPlayer is een vergelijkbare dienst als Uitzending Gemist van de publieke omroep. Ook deze dienst worstelt met een bulk aan rechten die elke uitzending omvat. Bovendien wordt het materiaal van de publieke omroep gemaakt door middel van belastinggeld, hetgeen in het Verenigd Koninkrijk heeft geresulteerd in het beperken van de iPlayer-dienst tot de landsgrenzen. Toch is Uitzending Gemist minder star jegens haar buitenlandse gebruikers dan haar Britse evenknie.  Het meeste materiaal dat deze dienst aanbiedt is ook in het buitenland op te vragen. Niettemin wordt ten aanzien van sommige programma’s door de producerende omroep een zogenaamde GeoIP-blokkade aangevraagd, zodat de betreffende uitzending enkel in Nederland te bekijken is.  Dit heeft met name te maken met licenties omtrent materiaal van externe rechthebbenden, zoals in het geval van buitenlandse series.

Ook commerciële omroepen roepen beperkingen in ten aanzien van het opvragen van hun uitzendingen in het buitenland. Goede voorbeelden hiervan zijn de Amerikaanse ABC-player en samenwerkingsdiensten Hulu en Netflix. RTL Gemist heeft sommige van haar video’s ook ‘gegeoblocked’. Dit heeft echter deels te maken met Belgische samenwerkingsverbonden (bijvoorbeeld bij ‘So You Think You Can Dance’). In veel gevallen kunnen de Belgen namelijk door een aangepaste uitzenddatum al eerder bij RTL kijken en dat is – aldus RTL – natuurlijk niet de bedoeling.

Auteur: Mark Buijnsters
(Illustratie: BBC)PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (7)

ruth zondag 15 april 2012 10:55

BBC iplayer krijg ik niet op mijn pc en heb geen ipad/pod.Krijg alleen youtube filmpjes van bbc programma's,heel kort,dus.Ik wil gewoon hele programma's zien.Hoe?

Willem van Holland maandag 10 december 2012 14:00

Geachte heer ,

Wil graag zien : zondag 9 december 20.00.h BBC 2
The most courageous raid of WW 2

Het lukt me niet !
Wie helpt mij ?
Arm Europa

Met vriendelijke groet !

Willem van Holland

jan vrijdag 5 april 2013 17:11

gebruik gewoon een engelse prox-server.
even googelen naar zo'n server and your done

jan vrijdag 5 april 2013 17:14

Ik bedoel natuurlijk "proxy-server"

Y de Graaf maandag 14 april 2014 21:09

Beste mensen, ik heb zojuist zo een prachtig natuur filmpje van u gezien, met de muzie Its a Woderfull life
Zou u mij deze toe kunnen sturen, gratis natuurlijk. Ik zou er heel blij mee wezen. Hartelijke groet Yvonne de Graaf

francesca de vries vrijdag 20 februari 2015 12:31

Zou graag de drama serie willen volgen op de PC van de eastenders.

Joeri van de Watering woensdag 10 mei 2017 20:10

Handig artikel! Met een VPN service kan je gemakkelijk alles overal kijken, zoals Uitzending Gemist in het buitenland. Ik heb dit artikel er over geschreven, wellicht een leuke toevoeging hieraan: https://goosevpn.com/nl/blog-nl/geografische-blokkering-opheffen-met-een-vpn-service

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.