NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Artikelen en foto’s delen op Twitter, mag dat?

Artikelen en foto’s delen op Twitter, mag dat?

 

Delen via link

Op Twitter ontstond recent discussie (wellicht naar aanleiding van de Playboy/GeenStijl zaak) over de vraag of artikelen op Twitter gedeeld kunnen worden in verband met auteursrechten. Het hangt er vanaf hoe het artikel gedeeld wordt. De ‘klassieke’ (en meest voor de hand liggende) vorm, het plaatsen van een link naar de vindplaats van het betreffende artikel op internet (en het betreffende artikel is al rechtmatig gepubliceerd), zal, in lijn met het arrest van het gerechtshof Amsterdam, geen probleem opleveren.

Delen via foto

 

Daarnaast worden op Twitter regelmatig foto’s van artikelen geplaatst vergezeld door een opmerking van maximaal 140 tekens. Zowel het tippen als het bekritiseren van het artikel levert in beginsel geen problemen op. Het betreft hier weliswaar een weergave van het hele werk maar onder het mom van het citaatrecht is dit onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Zo moet er een inhoudelijk verband zijn met de context van de tweet, moet het citaat in het maatschappelijk verkeer als gerechtvaardigd worden geacht en moet er naar de bron van het artikel worden verwezen. Een hele verhandeling over het artikel zal in een Twitterbericht niet lukken. Met een opmerking over het artikel zal daarom al snel aan het context vereiste worden voldaan. Als daarnaast ook de bron van het artikel wordt vermeld lijkt mij het delen van een foto van een artikel in een Twitter bericht geen probleem. M.i. is het plaatsen van dit soort foto’s in overeenstemming met wat in het maatschappelijk verkeer geoorloofd is. Een indicatie hiervoor is onder andere dat dit soort foto’s veelvuldig op Twitter  worden geplaatst.  Anders zou het kunnen zijn indien er een HD scan van het artikel wordt geplaatst. Dit probleem zal zich bij Twitter echter niet voordoen nu er een maximum wordt gesteld aan de grote van de foto die geplaatst kan worden.

 

Delen van een plaatje

Het delen van een plaatje zoals bijvoorbeeld deze strip is m.i. geoorloofd. Ook dit Twitter bericht valt onder het citaatrecht. De bron is keurig vermeld en met het commentaar: ‘Briljant!’ wordt ook aan het context vereiste voldaan. Het delen van een plaatje of foto (van een derde) wordt problematisch indien geen bronvermelding wordt opgenomen. Indien wel de bron zou worden opgenomen maar geen opmerking over het plaatje zou worden gemaakt zou dit in het licht van het contextvereiste ook problemen kunnen opleveren.

Het is jammer dat Nederland geen fair use bepaling kent. In tegenstelling tot het gesloten systeem van beperkingen dat we hier hebben, kent fair use een open systeem waarbij het een open norm voor beperkingen aan het auteursrecht is. In deze discussie zou fair use dus zeer op zijn plaats kunnen zijn.

 

Auteur: Merel Teunissen

 

 PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (3)

Jeroen vrijdag 22 november 2013 10:33

Interessant artikel. Wat voor mij een lastige vraag blijft, hoe komt je erachter of iets rechtmatig gepubliceerd is? Dat je een bepaalde foto overal op het internet kan vinden, wil niet zeggen dat deze rechtmatig gepubliceerd is. Ik vraag me af of je dan nog onder auteursrechtinbreuk uitkomt door 'slechts' de bron te vermelden.

ylsdqlpzq vrijdag 10 januari 2014 19:52


John Wiersma maandag 27 maart 2017 23:28

hoe zit het met het embedden van tweetbericht in een artikel. Werd hier vandaag mee geconfronteerd in twee artikelen op twee website. Mag dit??

http://www.alphens.nl/nieuws/sport/26545,gemeente-reikt-sportpenning-uit-tijdens-sportgala.html

http://www.alphens.nl/nieuws/evenementen/26546,maureen-koster-derde-keer-sportvrouw-van-het-jaar.html

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.