NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Armonia: Pan-Europese licenties voor online en mobile gebruik

Armonia: Pan-Europese licenties voor online en mobile gebruik

Google heeft een baanbrekende licentie-overeenkomst gesloten met Armonia. Armonia is een collectief van onder meer Franse, Italiaanse en Spaanse collectieve beheersorganisaties. Ook Universal en Sony zijn bij de deal betrokken. Deze deal verschaft Google toegang tot 5,5 miljoen muziekwerken in 35 landen. Google betreedt hiermee het speelveld van Apple en Amazon.

Armonia zal haar repertoire toevoegen aan de Google Music Play Store die zo aantrekkelijker wordt voor Europese gebruikers. Tot nu toe bevatte deze dienst nog veel U.S.-only content. Google Music Play is recent in sommige Europese landen zoals de UK gelanceerd, maar zal ongetwijfeld een incentive vormen om de dienst ook in landen als Nederland uit te rollen. Daarnaast kunnen andere diensten als Google Video on Demand en Google Locker dankzij de deal in Europa worden gelanceerd.

Deze omvangrijke overeenkomst klinkt als muziek in de oren bij de Europese beleidsmakers. Deze pleiten al 10 jaar voor een one-stop-shop voor pan-Europese muzieklicenties. Zoals ik in 2011 in een eerder artikel schreef, zijn pan-Europese licenties een vereiste voor het welslagen van innovatieve online muziekdiensten. Het huidige gefragmenteerde licentiesysteem werpt namelijk een aanzienlijke barrière op voor startende online muziekdiensten omdat in ieder land een aparte licentie moet worden verkregen. Deze deal betekent wellicht nog niet dat open cross-country licensing mogelijk is. Google geeft met deze omvangrijke deal de harmonisering van muzieklicenties een duwtje in de juiste richting.

BRON: Financial Times, TechCrunch


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.