NL EN
 • Home»
 • Weblog »
 • Apple’s appeltje voor de dorst schiet uitgevers in het verkeerde keelgat
 • GEPLAATST OP: 20 januari 2011
 • GEPLAATST DOOR: Wouter Dammers
 • GEPLAATST IN:
 • GOOGLE+: Wouter Dammers

Apple’s appeltje voor de dorst schiet uitgevers in het verkeerde keelgat

De Belgische mededingingsautoriteit is een onderzoek gestart naar machtsmisbruik door Apple. De mededingingsautoriteit is door de Belgische minister van Economie Vincent van Quickenborne verzocht om onderzoek te doen of Apple zich schuldig maakt aan machtsmisbruik door van alle verkochte apps, en mogelijk ook abonnementen, 30% af te romen.

 

Vorige week ontving NRC Media een brief van Apple waarin ze gesommeerd werd om de verkoop van abonnementen vóór 1 april 2011 via de App Store te laten lopen. Op die manier kan Apple ook 30 procent van de abonnementsverkoop opstrijken, in plaats van alleen 30 procent van de verkoop van applicaties via de App Store. Deze sommatie schoot in het verkeerde keelgat van NRC Media en een aantal Belgische uitgeverijen.

Zo stelt Ernst-Jan Pfauth van het NRC dat Apple zich tussen de uitgever en de abonnee nestelt door de registratie en betaling van de uitgevers over te nemen: “Apple neemt de relatie met de klant over en reduceert daarmee de uitgevers tot contentfabriekjes. In dit scenario wordt Apple wat ons betreft veel te dominant.”

 

Mijns inziens is de reactie van de uitgeverijen begrijpelijk. Een provisie van 30% is een hele kluif. De uitgeverijen kunnen hun kranten op iPads en iPods enkel distribueren via de App Store (en via de browser, uiteraard). Ze zijn dus verplicht om 30% af te romen: er is geen andere keuze. Bovendien is de uitgeverij genoodzaakt om de registratie van en betaling door de abonnees uit handen te geven. 

 

Overigens blijkt de verplichting tot afroming van 30% wel in de Apple voorwaarden te zijn opgenomen (wie heeft ze voor me?). Voor zover ik heb begrepen zijn de uitgeverijen daarmee akkoord gegaan. In principe zijn ze dus wel aan de verplichting gebonden. Of deze contractuele verplichting ook stand zal houden, is een tweede.

 

Ook de politiek bemoeit zich ondertussen met de situatie: de VVD heeft Kamervragen gesteld; België start gelijk een vooronderzoek. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

 

Lees hier het bericht. PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

 1. NAAM
 2. E-MAILADRES
 3. BERICHT
 4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
 5.