NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Apple beschuldigt HTC van stelen iPhone-technologie

Apple beschuldigt HTC van stelen iPhone-technologie

De strijd tussen de smartphones lijkt hoger op te waaien: Apple heeft tegen HTC een klacht ingediend wegens octrooiinbreuk bij het District Court van Delaware. “We can sit by and watch competitors steal our patented inventions, or we can do something about it. We’ve decided to do something about it,” aldus Steve Jobs, CEO bij Apple, “We think competition is healthy, but competitors should create their own original technology, not steal ours.” .

HTC zou onder meer octrooien schenden die zien op het 'schuifgebaar' waarmee je een telefoon kan ontgrendelen. HTC telefoons maken ongeveer van dezelfde techniek gebruik als de iPhone. Ook multitouch-bedieningen van de iPhone, zoals de knijpbeweging voor in- en uitzoomen, behoort tot de octrooien. "And boy, have we patented it".

Zie hier een volledig overzicht van de klachten.

De iPhone en het daarbij behorende platform zijn op dit moment nog altijd het meest toonaangevend op het gebied van smartphones. De multitouch bediening en Appstore zijn vernufte ideeën die de markt compleet op zijn kop hebben gezet. Echter, ook Android - het door Google ontwikkelde besturingssysteem voor mobiele telefoons - zit in de lift. Analisten denken dat Android het marktaandeel van de iPhone kan gaan inhalen. HTC is een van de grootste fabrikanten van telefoons die met het Android-platform op de markt komen. Ook  komen LG, Motorla, Samsung en Sony-Ericsson met Android telefoons de markt op. Dat Apple zijn pijlen richt op HTC is echter goed te verklaren: HTC is één van de grootste aanbieders van Android. En dus heeft Apple daar het meest van te vrezen.Om de video te bekijken dient u social media cookies te accepteren.
Klik hier om alle cookies te accepteren.Ondertussen is Apple echter ook verwikkeld in een juridische strijd met Nokia. Nokia klaagt dat Apple gebruik maakt van draadloze techniek, waar zij octrooien op zou hebben. Apple beschuldigt Nokia er vervolgens van dat zij iPhone technologieën zou hebben gekopieerd. Daarnaast zijn Apple en RIM in juridische strijd verwikkeld met Kodak, over gebruik van camera-technologieën.

Overigens verdient bovengenoemd geschil tussen Apple en HTC wel een Europese kanttekening:

In de VS is het mogelijk om octrooien te verkrijgen op niet-technische uitvindingen. Daarom kunnen daar octrooien worden verleend op een breed scala aan software-toepassingen, van het minder technische principe om een cursor over een beeldscherm te bewegen tot de techniek om efficiënt informatie te comprimeren. In Europa is dit echter niet mogelijk. In Europa worden computerprogramma's als zodanig namelijk expliciet uitgesloten van octrooibescherming. Op het eerste gezicht is een octrooi op software dus niet mogelijk. Een hardwarematige schakeling die een technisch probleem met nieuwe en niet voor de hand liggende technische kenmerken oplost, komt echter wel in aanmerking voor octrooibescherming. Als software eenzelfde handeling kan verrichten als de hardwarematige-uitvinding dan komt software in beginsel echter wel in aanmerking voor octrooirechtelijke bescherming.

Lees hier het bericht.

Lees hier de klacht.

BRON: nrc.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.