NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Antigua en Barbuda mag een eigen piratensite opzetten van de WTO

Antigua en Barbuda mag een eigen piratensite opzetten van de WTO

De regering van de eilandstaat Antigua en Barbuda in de Caribische Zee mag van de WTO een eigen ‘piratensite’ opzetten. Althans, het is de eilandstaat toegestaan “to suspend” de auteursrechtelijke bescherming van in de Verenigde Staten beschermde werken (zoals muziek, films en software). Antigua en Barbuda mag de werken gratis, of voor een kleine vergoeding, aanbieden, zonder de Amerikaanse rechthebbenden hiervoor te compenseren, en de Verenigde Staten mogen niet ingrijpen op grond van internationaal recht.

 

Oorsprong Conflict

Deze beslissing van de WTO komt niet uit de lucht vallen. Het is de laatste beslissing in een 10 jaar durend conflict tussen Antigua en de Verenigde Staten. De VS verbieden, in strijd met een vrijhandelsverdrag met Antigua, Antiguaanse online casino’s hun diensten aan te bieden in de VS. Dit heeft catastrofale gevolgen voor de Antiguaanse economie, waar het aantal banen in deze sector is gedaald van 4000 naar 500 op een bevolking van nog geen 90.000 inwoners.

 

De WTO heeft Antigua al in 2005 in het gelijk gesteld, maar omdat de VS weigeren gehoor te geven aan de beslissing van de WTO is het Antigua nu toegestaan om vergeldingsmaatregelen te nemen en zo een gedeelte van de geleden schade terug te kunnen verdienen.

 

Gevolgen

Het is nog niet duidelijk hoe Antigua invulling aan deze beslissing zal geven, of wanneer een website in de lucht zal gaan. Antigua heeft laten weten dat ze druk werkt om alle voorzieningen te treffen om een website in de lucht te krijgen, maar hoopt opnieuw met de VS onderhandelingen in te kunnen gaan om tot een oplossing van het conflict te komen, waardoor het lanceren van de website uiteindelijk niet nodig zal zijn.

 

Desalniettemin is het een zeer interessante uitspraak in het licht van de wereldwijde strijd tegen ‘auteursrecht piraterij.’ Vooral omdat het de WTO is die auteursrechtinbreuk toestaat, en al helemaal tegen een auteursrecht grootmacht als de VS.

 

 

Auteur: Joost van Eymeren

BRON: Wikipedia, WTO, Wired.co.uk, New York Times, TorrentFreak


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.