NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • ANP opent digitaal Historisch Archief

ANP opent digitaal Historisch Archief

De ANP Foundation heeft het Historisch Archief van de ANP digitaal openbaar gemaakt voor het publiek.

Sinds gisteren heeft het Nederlandse persbureau ANP een deel van haar archief opengesteld via haar non-commerciële projectenbureau en fondsenwerver ANP Foundation. Het gaat hierbij om beeld, tekst en geluid over nieuws en ontwikkelingen in de samenleving, zowel nationaal als internationaal. Het betreft een breed scala aan onderwerpen, variërend van cultuur tot economie en van het koningshuis tot sport. De gedigitaliseerde foto’s beperken zich tot het grootste gedeelte van de 20e eeuw.

Onder de noemer ‘community’ kunnen ook gebruikers van de website hun eigen beeld- en tekstmateriaal toevoegen. De gebruiker die een bijdrage levert doet dit in beginsel onder een open licentie tot (her)gebruik van de bijdrage en de inhoud daarvan, in de vorm van een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen licentie.

Thans betreft de collectie voor het merendeel de dagproductie van de vaste ANP-fotografen. Aangenomen kan dus worden dat ANP thans zelf de rechthebbende is op de auteursrechten met betrekking tot de onderliggende producties. Dit wordt bevestigd door het feit dat de foto’s niet vrij mogen worden gebruikt, maar dat een gebruikslicentie dient te worden aangevraagd bij ANP Photo.

Deze nieuwe collectie van ANP is vergelijkbaar met het digitaliseringsproject ‘Beelden voor de Toekomst’ van audiovisueel instituut Beeld en Geluid. Niettemin bestaat een belangrijk onderscheid. Het ANP is zelf rechthebbende op de betreffende auteursrechtelijk beschermde werken, terwijl Beeld en Geluid dat niet is. Dit laatste kan het instellen van een openbaar archief ernstig belemmeren, omdat dan voor ieder werk toestemming moet worden verkregen van de rechthebbende.

De toenemende digitalisering en openbaarstelling van archieven op het gebied van audiovisueel materiaal is een zeer positieve ontwikkeling, die bijdraagt aan het behoud van een nationale identiteit. Het is van groot belang dat het auteursrecht hier geen belemmerende rol speelt, die de instelling van een dergelijk nationaal archief onoverkomelijk hindert.

Auteur: Mark Buijnsters

(illustratie: www.anp.nl)PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

Thijs van Exel donderdag 7 april 2011 09:45

Interessante ontwikkelingen bij het ANP en complimenten voor het artikel, Mark. Als verantwoordelijke voor de communicatie van Beelden voor de Toekomst wil ik echter wat rechtzetten: Beelden voor de Toekomst is een samenwerking tussen EYE Film Instituut Nederland, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het Nationaal Archief en Stiching Nederland Kennisland. De belemmeringen die je aankaart m.b.t. ontsluiting van het archief zijn reëel, echter niet onoverkomenlijk. Er wordt binnen Beelden voor de Toekomst veel progressie geboekt op het terrein van auteursrechten. De veelvuldige toepassing van Creative Commons-licenties is daarvan een voorbeeld, net als het www.openbeelden.nl, het portal voor open beschikbaar beeldmateriaal.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.