NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Anke Verhoeven bij BNN Today over identiteitsfaude op Twitter

Anke Verhoeven bij BNN Today over identiteitsfaude op Twitter

In het radioprogramma BNN Today werd Anke Verhoeven gisterenavond live geïnterviewd over identiteitsfraude op Twitter.

 

Het interview ging over een incident dat vorig jaar december al plaatsvond. Toen werd onder de naam van een VU-studente, Natalja Laury, een Twitteraccount aangemaakt, waarmee racisitische tweets werden verstuurd. Zo werd het bericht “ik wordt echt misselijk van al die moslims hier op de VU” verzonden. Dit bericht werd vervolgens geretweet door het Twitteraccount van het studentenblad Ad Valvas, waardoor het bij ruim 1300 volgers terecht kwam.

 

Natalja heeft aangegeven dat het account niet door haar is aangemaakt en dat de tweet niet door haar is verzonden. Iemand heeft gebruik gemaakt van haar identiteit. Natalja heeft echter naar aanleiding van de tweet veel negatieve reacties ontvangen, waaronder zelfs enkele doodsbedreigingen.

 

Een aangifte bij de politie leverde aanvankelijk niets op, maar onlangs besloot het OM toch een officieel onderzoek in te stellen naar de zaak.

 

Beluister hier het hele radioitem over de zaak (vanaf ca 17:30 minuten).

 

Daarin komt met name het strafrechtelijke aspect van de identiteitsfraude aan de orde (op zich is het niet strafbaar, maar in dit geval is waarschijnlijk sprake van laster) en de mogelijke maatregelen die je kan nemen als dit jou overkomt (terugtwitteren, aangifte doen en een melding doen bij Twitter)

 

Daarnaast speelt natuurlijk ook een civielrechtelijk aspect. Het gebruiken van andermans naam is namelijk onrechtmatig op grond van art. 1:8 van het Burgerlijk Wetboek. Natalja zou de persoon die haar naam heeft gebruikt dus aansprakelijk kunnen stellen voor de schade die ze daardoor heeft geleden. De vraag is alleen of de kosten van de procedure niet hoger uit zouden komen dan de eventueel door de rechter toegekende schadevergoeding.

BRON: foto: Natalja Laury, via Elsevier.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.