NL EN

Android Experience 2010

De allereerste Android experience ooit was een dag vol apps, developers en devices waarbij het besturingssysteem Android centraal stond. Dit is op zichzelf al uniek, want waar doorgaans eerder de nieuwste hardware en verschillende telefoon types de blikvangers zijn was het ditmaal de beurt aan een besturingssysteem om in de schijnwerpers te worden geplaatst.

 

In de sfeervolle oude fabriekshallen van de Amsterdam Convention Factory werden de bezoekers gedurende de hele ochtend en een deel van de middag op de hoogte gehouden van de nieuwste visies en ontwikkelingen op het gebied van de smartphone in het algemeen en de smartphones met het besturingssysteem Android in het bijzonder.

 

Zo hield trendwatcher en gadget-guru Vincent Evers, eenmaal afgestegen van zijn segway, met veel gevoel een pleidooi over dat de Android telefoon er een is ‘for the rest of us’. Hij nam het publiek mee naar de eerste smartphones uit de jaren negentig, vertelde over onder meer de latere, in de VS immens populaire smartphone Sidekick, waarbij Android bobo Andy Rubin bij betrokken was en eindigde bij een beschouwing van de huidige generatie smartphones waarbij hij de Android telefoon(s) in perspectief plaatste: De open kenmerken van besturingssysteem Android zullen het mogelijk maken om de bijbehorende telefoons goedkoper te ontwikkelen en aan te bieden. Met als gevolg dat deze telefoons zich zullen profileren als een betaalbaar alternatief ten opzichte van de huidige top twee, de Blackberry en de iPhone, oftewel: “de smartphone for the rest of us”.

 

Als tweede aan het woord was Ed Achterberg van Telecompaper. Volgens hem zijn de toepassingen van de verschillende computers die wij bezitten aan het verschuiven en moeten wij de benaming die we aan ons oude beestje thuis op het bureau, de personal computer, hebben gegeven overdragen aan de smartphone. Hij betoogde dat de smartphone meer is dan een telefoon die primair kan bellen met nog wat slimmigheidjes, het is een computer die vele toepassingen kent waarbij telefoneren slechts een van de vele kanalen is waarmee kan worden gecommuniceerd of informatie mee kan worden opgenomen. Het is boven alles de computer welke altijd het dichtste bij ons is en daardoor zou deze met recht de titel van personal computer verdienen. Tevens voorzag Achterberg ons van allerhande cijfers en statistieken over de aard van de smartphone gebruiker en bood daarmee vele handvatten voor de aanwezige app-developers om te gebruiken bij het ontwikkelen van apps.

 

Vervolgens was Mark Moons van HTC aan de beurt. Hij voorspelde ons de opkomst van de Android telefoons en de rol die HTC daarin zal spelen. Hij pleitte “Montesquieu-esque” voor de scheiding van machten bij de vermarketing van telefoons: Optimale marktcondities zullen ontstaan in een open systeem waarin de rol van de hardware ontwikkelaar, de ontwikkelaar van het besturingssysteem, de app-ontwikkelaar en de telecom-provider duidelijk zijn afgebakend. Blackberry en Apple staan niet bepaald bekend om de openheid van hun systeem. Bovendien hebben deze partijen meerdere rollen in eigen hand: Ze zijn zelf hardware ontwikkelaar, zelf ontwikkelaar van het besturingssysteem, en hebben vaak afspraken met telecom-providers. Bij Android zit hier een verschil: Android is hardware-provider onafhankelijk. Dit institutionele verschil zal ertoe leiden dat Android binnen afzienbare tijd en in ieder geval op de lange termijn niet alleen de grootste maar ook de duurzaamste zal blijken. Vervolgens ging Moons in op HTC Sense: de HTC-eigen softwarelaag die over de Android-software wordt gelegd. Één en ander om de User Experience zo veel mogelijk ten goede te komen. Hoewel dit een inverventie is in de institutionele scheiding tussen hardware ontwikkelaar en ontwikkelaar van de software, vindt HTC dat dit de innovativiteit en creativiteit ten goede komt. Indien iemand bijvoorbeeld een betere “widget” heeft ontwikkeld, staat HTC het toe dat die widget kan worden geïnstalleerd. HTC vindt, kortom, dat openheid gestimuleerd moet worden.

 

Een verhaal over “augmented reality” werd verteld door app-developer en Layar voorman Raimo van der Klein. Door middel van de Layar app kan men door middel van kijken naar het camerascherm op zoek gaan naar van alles en nog wat, afhankelijk van de gekozen Layar, een virtuele laag die je over je camerabeeld legt. Koopwoningen, speurtochten naar historische locaties of zelfs een nieuwe baan behoren dan tot de mogelijkheden. Volgens Raimo zijn Layar ontwikkelaars nu zo ver dat bijvoorbeeld bij een reclameposter van een film in een willekeurig bushokje via Layar in de augmentend reality die op het camera scherm wordt getoverd de trailer kan worden bekeken. Dit voorbeeld kon ook worden getest tijdens de Android Experience. Voor de ingang stonden twee reclameposters: één van de nieuwe Disney film Alice in Wonderland, en één van HTC. Door met Layer op de reclame te richten kon je trailers bekijken, de dichtstbijzijnde bioscoop opzoeken, et cetera. Deze nieuwe marketingwijze wordt ook wel “outdoor augmented advertising” genoemd. Volgens Van der Klein is dit slechts een voorbeeld van de vele vormen van toepassingsgebruik van augmented reality.

 

De laatste spreker was de mobiele formule manager van de Rabobank: David-Jan Janse. Hoewel hij vele dingen heeft gezegd over de vooruitstrevende ambities van de Rabobank op mobiel betaalgebied was de boodschap van zijn laatste sheet de belangrijkste Rabobank-primeur van de dag: de android mobiel bankieren app komt binnenkort uit.

 

In de middag was er voldoende gelegenheid om de stands te bezoeken van app-developers en telefoonfabrikanten. Overigens viel op dat Google de grote afwezige was. Desalniettemin was het een bijzonder interessante, eerste episode van de Android Experience.

 

De grote rode draad gedurende de dag is dat Android veelbelovend is. In de komende jaren heeft het de mogelijkheid om tot één van de grootste, zo niet het grootste mobiele besturingssysteem uit te groeien. Dit dankt zij onder meer aan haar open karakter, waardoor het platform zichzelf kan blijven innoveren. Daarmee zal het bijvoorbeeld Apple en Blackberry in voorbij streven. Nadeel aan Android is echter wel, dat het voor developers nog altijd moeilijk is om er geld mee te verdienen. De toekomst zal het moeten uitwijzen of Android Apple voorbij zal streven in het aantal apps, alsmede of developers geld kunnen verdienen met het ontwikkelen van Android apps. Veel developers kiezen nu daarom nog vaak voor een appletje voor de dorst…

 

Door: Wouter Dammers en Nick Wobma.

 

Lees hier meer over de Android Experience.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.