NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Amsterdam: Startup hoofdstad van Europa?

Amsterdam: Startup hoofdstad van Europa?

Vorige week vond Disrupting Europe 2013 plaats: een Road Show waarbij 30 van de meest disruptive en innovatieve tech bedrijven uit de VS langs de 4 meest toonaangevende tech hubs van Europa reisden: Dublin, Londen, Berlijn en Amsterdam. Het doel van deze Road Show is om ervaringen te delen en kennis te maken tussen de tech scenes uit de VS en Europa, en als verkenning voor de Amerikaanse bedrijven waar ze het best hun Europese vestigingen kunnen openen. Op 6 maart deed de Road Show Amsterdam aan. Dit zijn de conclusies over Amsterdam:

 

Technische infrastructuur

Veel disruptive en innovatieve bedrijven zijn afhankelijk van big data en hebben een snelle internetverbinding nodig. De Amsterdam Internet Exchange is een van de snelste hubs ter wereld. De trans-Atlantische internet kabels komen ‘aan land’ in Amsterdam, en maken Amsterdam daarmee een hub met hoge snelheden en lage latency. Het is daarmee voor bedrijven die veel data verwerken een logische stap om een vestiging in Amsterdam te openen.

 

Talent

Amsterdam heeft veel talent in huis: creatief talent, internationaal georiënteerde mensen (die vaak naast Engels vele andere talen spreken) en technisch IT talent.

 

Gunstige ligging

Amsterdam (en Nederland) is niet een van de grootste Europese markten, maar Schiphol zorgt voor goede verbindingen met de rest van Europa.

 

Leefomgeving

Tot slot wordt Amsterdam geprezen om haar kleinschaligheid. Vooral Amerikanen en Londenaars ervaren dat een fietstocht van 20 minuten naar het werk veel prettiger is dan meer dan een uur te moeten forenzen. Daarbij wordt Amsterdam gezien als een veilige stad met vriendelijke inwoners. Tevens wordt als een pluspunt gezien dat praktisch iedereen Engels spreekt, en het daarmee voor buitenlanders makkelijk is om de weg te vinden.

 

Uitdagingen

Maar naast al deze pluspunten zijn er ook 2 uitdagingen voor Startups in Amsterdam. Om te beginnen is er minder Venture Capital. Het is moeilijker om investeerders te vinden in Nederland dan in Silicon Valley. Maar dit geldt voor heel Europa. Volgens Startupjuncture komt dit door een andere manier van investeren. De andere uitdaging is huisvesting. Er is voldoende lege kantoorruimte beschikbaar, maar dit is verspreid over de stad en vaak tijdelijk. Dit maakt het moeilijker voor de Startup Community om elkaar te vinden en onderling contact te leggen. Er zijn wel veel initiatieven en incubators, maar er is behoefte aan meer.

 

Hoewel deze berichten positief zijn, kan Amsterdam hopelijk haar positie behouden, maar vooral verstevigen. Er is nog een lange weg te gaan voordat Amsterdam Silicon Valley kan evenaren, maar het gaat de goede kant op.

 

Auteur: Joost van Eymeren

 

Bron: Startupjuncture, Disrupting EuropePAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.