NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Amerikaanse rechter: IP-adres niet gelijk aan persoon

Amerikaanse rechter: IP-adres niet gelijk aan persoon

Een opvallende uitspraak van een Amerikaanse rechter van het District Court of Illinois (rechtbank). Rechter Harold Baker heeft in een copyrightzaak het verzoek van een auteursrechthebbende afgewezen om een ISP te dwingen de naam en adresgegevens van een vermeende file-sharer af te geven. De rechter stelt dat een IP-adres niet gelijk is aan een persoon.

 

De zaak werd aangespannen door een Canadese ‘adult film’ producent.  Deze wilde bij providers de naam en adresgegevens opeisen die gekoppeld zijn aan een IP-adres.

Het is in Amerika gebruikelijk dat auteursrechthebbenden op deze manier de gegevens van vermeende inbreukmakers bemachtigen, om vervolgens een schikking te treffen.

 

De afgelopen jaren zijn er in de VS meer dan honderdduizend van dergelijke schikkingen getroffen tussen auteursrechthebbenden en inbreukmakers.

Deze rechter heeft daar nu een stokje voor gestoken. Hij stelt dat een IP-adres niet per definitie verwijst naar een inbreukmaker,  omdat hetzelfde adres ook gebruikt kan worden door buren, een voorbijganger of een gast des huizes.

De rechter verwees ook naar een kinderpornozaak waarin Justitie de verkeerde persoon op de korrel nam omdat de schuldige meeliftte op de wifi-verbinding van een nietsvermoedende burger.

Daarnaast was de rechter van mening dat gedaagden wellicht uit schaamte, angst voor publiciteit en de hoge kosten van een procedure eerder geneigd zijn te schikken dan dat ze het op een zaak laten aankomen waar de producent pas met bewijs hoeft te komen.

Als de uitspraak wordt overgenomen door andere rechters zou dit wel eens het einde kunnen betekenen van dergelijke rechtzaken in de VS tegen file-sharers. Het is niet bekend of er beroep wordt aangetekend.  

Auteur: Ruben Althuisius

 Lees hier het hele bericht.

BRON: torrentfreak.com


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.