NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • “Amazon heeft geen licenties voor streaming muziek”

“Amazon heeft geen licenties voor streaming muziek”

Sinds deze week is er weer een nieuw soort online muziekdienst bij. Amazon biedt met haar nieuwe dienst “Amazon Cloud player” streaming muziek on-demand aan. De dienst die vooralsnog alleen in Amerika beschikbaar is, biedt luisteraars de mogelijkheid om gekochte muziek in de ‘cloud’ op te slaan en te streamen naar hun eigen computer of Android telefoon. Binnen een week is de eerste rel rond deze dienst een feit. Volgens Nu.nl zijn diverse platenlabels gepikeerd omdat de benodigde licenties zouden ontbreken. Vaak worden voor streamingdiensten afzonderlijke deals met platenlabels gesloten omdat bestaande licentiemodellen hier niet in voorzien. Amazon heeft nu de stoute schoenen aangetrokken en heeft de dienst gelanceerd zonder dus beweerdelijk over de juiste licenties te beschikken. Mogelijk om de concurrentie voor te zijn, want Apple en Google lanceren later dit jaar gelijksoortige diensten.

De move die Amazon maakt doet enigszins denken aan die van Youtube, zo’n vijf jaar geleden. Toen Youtube werd gelanceerd werden er direct allerlei auteursrechtelijk beschermde filmpjes online gezet. Youtube kon zich toen verschuilen achter de uploaders; zij zetten beschermd materiaal online, Youtube zorgde slechts voor de faciliteiten hiervoor. Inmiddels heeft Youtube allerlei overeenkomsten met platenlabels en filmmakers gesloten zodat zij ook een deel van de koek krijgen. Tegenwoordig gebruiken bijna alle grote filmstudios Youtube om bijvoorbeeld hun films te promoten, zij zagen in dat er geld te verdienen viel op Youtube.

Met de nieuwe dienst van Amazon zal het die kant ook wel op gaan. Als de platenlabels van de eerste schrik bekomen zijn zullen zij snel om de tafel gaan zitten met Amazon om een goede deal te maken. Want dat er geld te verdienen valt aan nieuwe vormen van online muziek aanbieden staat vast, en deze nieuwe vorm zou wel eens de next big thing kunnen zijn op dit gebied.

Vooralsnog staat de dienst in de kinderschoenen, maar wordt zeker vervolgd!

Lees hier en hier het bericht.

 

Auteur: Ruben Althuisius

BRON: nuzakelijk.nl reuters.com


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.