NL EN

Algemene Voorwaarden

De vaste lezer weet het inmiddels: de toepasselijkheid van algemene voorwaarden blijft mij boeien. Deze week een uitspraak waarin de eisende partij natgaat op het eerste criterium: is de toepasselijkheid door de andere partij ├╝berhaupt aanvaard.

De rechtbank Zwolle overweegt correct dat de vraag of de toepasselijkheid van algemene voorwaarden is aanvaard, dient te worden beantwoord door middel van de bepalingen van aanbod en aanvaarding en de totstandkoming van rechtshandelingen in het algemeen. (Voor de kenner: deze zin staat letterlijk in de blauwe bijbel bij artikel 6:232 BW.)

De rechtbank concludeert vervolgens dat de andere partij met het enkel bevestigen van de ontvangst van de voorwaarden, deze de toepasselijkheid ervan nog niet heeft aanvaard. Letterlijk overweegt de rechtbank:

"Het enkele afgeven van de algemene voorwaarden, met genoemde brief die voor ontvangst en niet voor akkoord is ondertekend - zoals blijkt uit de tekst van die brief -, is echter niet voldoende voor het aanvaarden van algemene voorwaarden bij het sluiten van een overeenkomst. De ondertekening van de brief kan slechts van belang zijn bij de vraag of aan de wederpartij een redelijke mogelijkheid is geboden van de algemene voorwaarden kennis te nemen."

Overigens stelde eiser dat de toepasselijkheid ervan in een gesprek is aanvaard. De rechtbank geeft niet aan waarom de eiser dit standpunt niet alsnog mag bewijzen. 

Lees hier de utispraak.

 

BRON: rechtspraak.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

Pietje woensdag 2 juni 2010 18:44

Dus de aanvaarding in deze zaak ziet slechts op de ontvangst en niet op het akkoord? Maar dan heeft de ontvanger toch wel een redelijke mogelijkheid gehad om van de algemene voorwaarden kennis te nemen?

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.