NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • AJAX wit/rood kleurmerken nietig?!

AJAX wit/rood kleurmerken nietig?!

Kleur- en kleurencombinatie-merken zijn niet altijd geldige merken, zelfs al zijn ze onderscheidend (ingeburgerd).

In een procedure van AJAX tegen een verkoper van een niet origineel AJAX-vest, 
heeft de rechtbank Amsterdam bepaald dat enkele van AJAX’s kleur beeldmerken nietig zijn. AJAX krijgt uiteindelijk wel het gevraagde verbod, maar dan op basis van onrechtmatig aanhaken bij de bekendheid van haar kenmerkende witte shirt met verticale rode baan.


Hoe kan dit nu?De twee betreffende Benelux-kleurmerken van AJAX zijn in oktober 1996 aangevraagd. 

 Pas nadien (in 2003 en in 2004) heeft het Europese Hof - in het Libertel-arrest en het Heidelberg Bauchemie-arrest, onder verwijzing naar het Sieckmann-arrest uit 2002- bepaald dat:

(i)   een kleur en kleurencombinaties niet zo snel als merk kan fungeren, mede uit vrees voor monopolisering van kleuren,

(ii)  wil men geldige kleurmerken hebben dat dan uit het depot – door middel van internationale kleurcodes (PMS, PTS of RAL) - eenduiding moet zijn welke specifieke kleur wordt bedoeld, en

(iii) een kleurencombinatie een systematische schikking dient te bevatten die de betroken kleuren op een bepaalde en duurzame wijze met elkaar in verbinding brengt.

Nu beide kleurmerken onder meer niet voldoen aan de eis welke specifieke kleuren rood en wit worden bedoeld (ontbreken van kleurcodering), worden beide nietig verklaard.
De rechtbank komt dan ook niet toe aan de vraag of de kleurmerken wel of niet onderscheidend zijn (als merk kunnen fungeren) al dan niet door inburgering.

AJAX zal zeer waarschijnlijk beide kleurmerken opnieuw proberen te deponeren met vermelding van onder meer de betreffende kleurcodes.
Ik denk dat de vraag of de kleurcombinatie wit met een rode verticale baan afgebeeld op een shirt met betrekking tot sportkleding en -artikelen wel of niet als merk fungeert niet een groot probleem zal vormen. Het aanmerkelijk deel van het relevante (voetbal minnende) publiek in de Benelux zal uit duizenden shirts het shirt als het AJAX-shirt  herkennen, zelfs de Feyenoord en PSV-fans.

Uiteindelijk kwam het allemaal goed voor AJAX en niet voor de verkoper, omdat de rechtbank meent dat door het gebruik van de wit/rode kleurencombinatie op het vest in combinatie met de bijzonder omstandigheden:

·         gebruik Pride of Mokum op het vest,

·         verkoop van het vest bij het AJAX-stadion,

·         ook verkoop van originele AJAX-artikelen,

·         gebruik aanduiding FANSPORT, FANWEAR FOR FANS en
  official licensed products op de het label en prijskaartje van het vest,

·         gebruik van de hoofdletter A (verwijzing naar hoofdsponsor Aegon van AJAX) 
  op het vest,

de indruk wordt gewekt dat het om officiële AJAX-producten gaat en dus op verwarringwekkende wijze wordt aangehaakt bij de populariteit van AJAX.

Lees hier het vonnis.

BRON: IE-forum.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.