NL EN
 • Home»
 • Weblog »
 • Afschermen privéadres in KvK heeft alleen zin voor ‘offline ZZP’ers’

Afschermen privéadres in KvK heeft alleen zin voor ‘offline ZZP’ers’

Sinds een aantal jaren zijn ZZP’ers verplicht om zich in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Sommige ZZP’ers zonder kantooradres of andere vestigingsplaats hebben zich hiertegen verzet, omdat zij voor het Handelsregister een adres moeten opgeven wat overeenkomt met hun privéadres.

Uit een rondvraag van de Vara’s Ombudsman Pieter Hilhorst op Twitter bleek dat dit in de praktijk problemen opleverde. Zo werd van fotografe Berbera van den Hoek apparatuur uit haar huis gestolen nadat zij zich had ingeschreven bij de KvK en vreest schrijfster Karin Spaink dat mensen die er in haar columns niet goed vanaf komen verhaal komen halen wanneer ze haar privéadres bekend maakt.

Naar aanleiding van het televisieprogramma De Ombudsman, waarin deze problematiek aan de orde werd gesteld, heeft de KvK toegezegd om het gemakkelijker te maken om een ander adres dan het privéadres van de ZZP’er te vermelden. Voortaan kunnen ZZP’ers die dat willen, vragen om als vestigingsadres het adres van iemand die hen vertegenwoordigt te vermelden, bijvoorbeeld een impresariaat of krant.

Mijns inziens lost dit echter nog niet het gehele probleem op. Veel ondernemers zullen nog steeds hun privéadres openbaar moeten maken op basis van informatieverplichtingen uit de wet.

Ten eerste is er art. 3:15d BW. Dat artikel bepaalt dat de aanbieder van een ‘dienst van de informatiemaatschappij’ bepaalde gegevens gemakkelijk, rechtstreeks en permanent toegankelijk moet maken voor degenen die gebruik maken van de dienst. Het gaat onder andere om de volgende informatie:

 • je identiteit en adres van vestiging;
 • minimaal 2 manieren die een snel contact en een rechtstreekse en effectieve communicatie met je mogelijk maken, waaronder in ieder geval een e-mailadres.

Een dienst van de informatiemaatschappij is elke dienst die gewoonlijk tegen een vergoeding langs elektronische weg en op afstand wordt verricht. Daaronder vallen in ieder geval alle economische activiteiten die online plaatsvinden, zoals de online verkoop van goederen en het leveren van diensten. De informatieplicht geldt ook voor diensten waar niet voor betaald wordt zoals forums, social network sites, zoekmachines of nieuwsdiensten.  

Wanneer je als ondernemer via het internet of op een andere manier op afstand overeenkomsten sluit (bijvoorbeeld een webwinkel of telefonische verkoop), dien je ook te voldoen aan de informatieplichten uit art. 7:46a BW. Deze houden in dat je voorafgaand aan het sluiten van de overeenkomst de volgende informatie op duidelijke en begrijpelijke wijze moet verstrekken:

 • je identiteit;
 • indien de afnemer verplicht is om (een gedeelte van) de prijs vooruit te betalen ook je adres.

Uiterlijk bij de nakoming van de overeenkomst, bijvoorbeeld bij de aflevering van het verkochte product, dient bovendien op duidelijke en begrijpelijke wijze, schriftelijk of op een duurzame gegevensdrager onder andere de volgende informatie verstrekt te worden:

 • het bezoekadres van de vestiging van de verkoper waar de koper een klacht kan indienen.

Het moet bij dat laatste gaan om een geografisch adres, een postbusnummer is niet voldoende.

Op basis van bovenstaande informatieplichten zullen veel ZZP’ers die online actief zijn alsnog hun privéadres bekend moeten maken. Het ingrijpen van de KvK zal dus slechts baat hebben voor offline ZZP’ers die geen overeenkomsten op afstand sluiten.

Lees hier het artikel vanSpits 

 

BRON: Spits


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (3)

herbert vrijdag 3 augustus 2012 23:31

Je kunt je gegevens laten afschermen op de site bewakenenbeveiligen punt nl. Het kost maar 25 euro en kan je een hoop rompslomp schelen als je prive en zakelijk gescheiden wilt houden. Iedereen kan tegen betaling nl je prive gegevens opvragen. Ik heb het door dat bedrijf keurig laten afschermen. Ik ben er tevreden over.

lol maandag 23 maart 2015 12:41

@ HERBERT

Ja je "review" komt ook heeeeel overtuigend over jongen.
Spamboer!

Nu weten we waar we vooral NIET in zee mee moeten gaan en dat is die site van je.

Wellicht is het beter dat SOLV de comment van Herbert verwijdert.

Sanne dinsdag 8 december 2015 09:34

Ik vind het niet erg als mijn adres bekend is bij klanten. Ik vind het wél heel vervelend dat mijn adres vrij opvraagbaar is bij de kvk en is overgenomen door allerhande sites, waaronder OpenCompanies dat pertinent weigert om mijn gegevens uit hun database te verwijderen.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

 1. NAAM
 2. E-MAILADRES
 3. BERICHT
 4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
 5.