NL EN

Afluisterpraktijken op links

PvdA en Groenlinks maken zich schuldig aan afluisterpraktijken, althans zo luidt de aangifte die  SEBA-voorzitter Koen de Lange gister heeft gedaan. Volgens de Lange schofferen de partijen 36.000 Amsterdammers die het referendum over erfpacht steunen. De SEBA (Stichting Erfpachtersbelangen) probeert al sinds de zomer 27.000 steunbetuigingen te verzamelen om een erfpachtreferendum af te dwingen. Ook de twee fractievoorzitters Marjolein Moorman en Marieke van Doorninck worden op het matje geroepen, tegen hen is een aanklacht wegens het heimelijk afluisteren van Amsterdammers en smaad ingediend.

Wat hebben de partijen precies gedaan? Zij hebben stiekem geluidsopnamen gemaakt van vrijwilligers en werkstudenten die handtekeningen verzamelden voor een erfpachtreferendum. Vervolgens zijn deze opnamen gepubliceerd op de website van de PvdA Amsterdam. Hiermee wilde de partijen bewijzen dat de vrijwilligers en studenten onjuiste argumenten gebruikten om Amsterdammers hun handtekening te laten zetten.

Is dit dan zo erg? De PvdA vindt van niet ‘De opnamen zijn gemaakt in de openbare ruimte, terwijl wij werden benaderd door professionals (werkstudenten) die door een bedrijf werden ingehuurd’. Deze opvatting houdt juridisch gezien echter geen stand.

Afluisterpraktijken als de onderhavige zijn wel degelijk strafbaar. Zo wordt in titel V van het wetboek van Strafrecht bepaald dat het afluisteren of opnemen in de openbare ruimte met een technisch hulpmiddel indien dit zonder toestemming van de deelnemers gebeurd strafbaar is, ongeacht of het een ‘professional’ betreft die wordt afgeluisterd. Zowel de fractievoorzitters als de PvdA en Groenlinks zijn strafbaar voor het hebben en gebruiken van de afgeluisterde opnamen. Wordt ongetwijfeld vervolgd..

Auteur: Merel Teunissen

 

BRON: telegraaf.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.