NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Acteurs en musici winnen zaak over downloadvergoeding

Acteurs en musici winnen zaak over downloadvergoeding

Naburige rechtenorganisatie NORMA, de vakbonden FNV KIEM en de Ntb en een aantal individuele musici en acteurs hebben een hoger beroep tegen de Nederlandse Staat gewonnen.

De zaak betrof vijf opeenvolgende besluiten van de minister ten gevolge waarvan het thuiskopiestelsel al sinds 2006 bevroren is. Rechthebbenden zoals musici en acteurs kregen daardoor steeds lagere vergoedingen uitbetaald voor alle thuiskopieën die in Nederland worden gemaakt, waaronder bij het downloaden van materiaal van internet. De bevriezing van het stelsel heeft namelijk tot gevolg dat geen vergoeding wordt betaald voor alle thuiskopieën die worden gemaakt op digitale audiospelers en op harddiskrecorders. Terwijl dit nu juist de dragers zijn die tegenwoordig worden gebruikt voor het downloaden van beschermd materiaal.

Het Gerechtshof Den Haag heeft nu geoordeeld dat de Nederlandse Staat het besluit tot bevriezing van het thuiskopiestelsel nooit had mogen nemen. Uit Europese wetgeving en rechtspraak volgt immers dat op de Staat de verplichting rust er voor te zorgen dat rechthebbenden een zogenoemde billijke compensatie ontvangen voor thuiskopieën, die het nadeel compenseert dat rechthebbenden lijden als gevolg van het maken van thuiskopieën. Die billijke compensatie wordt nu niet ontvangen, aldus het Hof, doordat de Staat de hoogte van de thuiskopie-vergoeding heeft bevroren en daarnaast digitale audiospelers en digitale videorecorders buiten beschouwing heeft gelaten. Daardoor heeft de Staat in strijd met hogere regelgeving gehandeld en is de Staat bovendien gehouden de geleden schade te vergoeden. De hoogte van die schade moet in een aparte procedure worden vastgesteld. 

Het downloadverbod dat Staatssecretaris Teeven wil invoeren is met deze uitspraak mogelijk van de baan. Hij heeft aangegeven de thuiskopieregeling af te willen schaffen om een downloadverbod in te voeren. Met deze principiële uitspraak van het Hof Den Haag zal Teeven zijn plannen moeten bijstellen. Het Hof bestrijdt nadrukkelijk de opvatting van Teeven dat het thuiskopiestelsel “onwerkbaar” zou zijn. Afschaffing van de thuiskopieregeling is dus ook niet aan de orde.

NORMA, FNV KIEM, de Ntb en de vier acteurs en musici werden in deze procedure bijgestaan door de advocaten van SOLV.

Lees hier het arrest. PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.