NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • ACTA: morgen voor het eerst een officieel concept openbaar en achtergrond

ACTA: morgen voor het eerst een officieel concept openbaar en achtergrond

 

Volgens een persbericht op de site van de Europese Unie wordt morgen voor het eerst officieel een conceptversie van de Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) openbaar gemaakt. De afgelopen twee jaar is er in het diepste geheim onderhandeld over het verdrag. Wereldwijd hebben vele organisaties en wetenschappers gepleit voor meer openheid, en dat lijkt nu voor het eerst enig succes te hebben.

 

David Korteweg meldt op de site van Bits of Freedom dat hij sceptisch is over hoeveel er morgen openbaar wordt gemaakt. Deze achterdocht lijkt me gegrond. Tot nu toe verdient de procedure rond de ACTA-onderhandelingen geen schoonheidsprijs. Bijna niemand wordt wat verteld, en bestaande overlegorganen zoals de WIPO en de UNESCO worden genegeerd. De aankomende ACTA-onderhandelingen in Zwitserland zullen ongetwijfeld weer achter gesloten deuren plaatsvinden.

 

Bij gebrek aan officiële bekendmakingen zijn gewone stervelingen tot nu toe aangewezen op gelekte documenten voor nieuws. Gelukkig lekt er tot nu toe heel wat, zoals op 28 januari 2010 de complete verdragstekst.

 

Als de aanstaande verdragspartners counterfeiting willen aanpakken, zou het voor de hand liggen om China bij het verdrag te betrekken. Dit is echter tot nu toe nog niet gebeurd. Er praten voornamelijk ontwikkelde landen mee, zoals de Europese Unie en de initiatiefnemers achter het verdrag: Japan en de Verenigde Staten. Misschien is het verdrag er meer op gericht om de bescherming en handhaving van intellectueel eigendom in het algemeen op een hoger niveau te brengen, zonder dat ontwikkelingslanden lastige vragen stellen tijdens onderhandelingen.

 

Het zal u niet verbazen dat er bijvoorbeeld geen consumentenorganisaties betrokken worden bij de voorbereiding van het verdrag. Voor zover mij bekend, bevat het verdrag niets dat met het belang van consumenten te maken heeft, zoals uitzonderingen voor privé-kopieën of een fair use-achtige regeling.

 

ACTA en internet

 

Het ziet er naar uit dat het ACTA-verdrag aan alle aangesloten landen een systeem van Safe harbours wil opleggen voor Internet Service Providers (ISP’s). Dit is vergelijkbaar met artikel 12 tot en met 14 van de E-Commerce richtlijn en de Amerikaanse Digital Millenium Copyright Act (DMCA). Dit is op zichzelf niet schokkend.

 

Opvallend is echter dat in het verdrag de vrijwaring van aansprakelijkheid voor ISP’s die content van anderen opslaan (hosts) of vervoeren (mere conduits), afhankelijk lijkt te worden gemaakt van aanvullende vereisten. Kort gezegd worden IPS’s alleen gevrijwaard van aansprakelijkheid als zij een ‘policy’ hebben om auteursrechtinbreuk tegen te gaan. In het conceptverdrag staat bij het woord ‘policy’ een voetnoot naar de volgende tekst:

 

“An example of such a policy is providing for the termination in appropriate circumstances of subscriptions [US: and] [AUS: or] accounts on the service provider's system or network of repeat infringers.”

 

Heel kort samengevat worden ISP’s dus gestraft met aansprakelijkheid voor het gedrag van hun abonnees, als ze geen beleid hebben om op te treden tegen auteursrechtinbreuken zoals file sharing. Het enige bekende voorbeeld (zie de geciteerde voetnoot) van een policy die voldoet om aan aansprakelijkheid te ontsnappen, is een systeem waarbij ‘repeat infringers’ worden afgesloten. Inderdaad: dit lijkt op een three-strikes achtig idee, zoals inmiddels bekend uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en (sinds heel kort) Ierland.

 

ISP’s die niet aansprakelijk gehouden willen worden voor het gedrag van hun gebruikers (geen onredelijke wens), kunnen dus het beste een systeem invoeren waarbij gebruikers uiteindelijk afgesloten (kunnen) worden. Het is immers niet duidelijk – er worden geen andere voorbeelden gegeven – wat voor andere ‘policies’ voldoende zijn om aansprakelijkheid te ontlopen.

 

Wereldwijd is de Canadese professor Michael Geist  – afgezien van de onderhandelaars misschien – degene die het meest van het ACTA-Verdrag weet. Geist denkt dat de onderhandelingen al dit jaar (!) tot een definitief verdrag zullen leiden.

 

UPDATE 21 APRIL 2010

 

Inderdaad is op 21 april 2010 de officiele concepttekst gepubliceerd.

 

 

Wilt u verder lezen dan zijn de volgende links een goed begin:

 

- Website van Michael Geist met nieuws en gelekte documenten. Een video van een speech van Michael Geist is op Blib TV te bekijken.

 

- Website van Bits of Freedom, dat ook actie heeft gevoerd voor meer openheid over de onderhandelingen (hulde!)

- La Quadrature du Net, zeg maar de Franse Bits of Freedom. Op deze site staat een PDF van de complete gelekte verdragtekst. Ook hebben deze Fransen de moeite genomen (!) om de hele tekst van het document om te zetten naar een tekstbestand, met links naar de voetnoten etc.

- De Australische onderzoekster Kimberlee Weatherall heeft in april 2010 een goed leesbaar een heel actueel artikel geschreven over het verdrag.

 

Mocht iemand meer links of nieuwtjes weten dat horen we dat natuurlijk graag.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.