NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • ACM: geen reservering vrijkomende 2.1 GHz-frequentieruimte voor nieuwkomers

ACM: geen reservering vrijkomende 2.1 GHz-frequentieruimte voor nieuwkomers

Het is niet nodig frequentieruimte te reserveren voor nieuwe aanbieders bij een veiling van begin 2017 vrijkomend 2.1 GHz-spectrum. Dat concludeerde OPTA eerder dit jaar in een advies aan het Ministerie van Economische Zaken. Het advies plus de reactie op vervolgvragen zijn pas recent openbaar geworden. OPTA, inmiddels onderdeel van de ACM, adviseert om de aan het einde van 2014 geplande veiling van 2.1 Ghz-vergunningen uit te stellen.

 

In het advies stelt OPTA dat door de toetreding van Tele2 in 2012 het risico op collectieve dominantie voorlopig is afgenomen. Mede daarom acht de toezichthouder het disproportioneel om bij de volgende frequentieveiling spectrum te reserveren voor nieuwe toetreders in de 2.1 GHz-band. Ook het introduceren van caps, een maximum aan de hoeveelheid spectrum die een partij kan bemachtigen, wordt afgeraden.

 

De huidige 2.1 GHz-vergunningen lopen per 1 januari 2017 af. Dit zou betekenen dat er een nieuwe veiling aan het einde van 2014 of het begin van 2015 moet komen. OPTA is van mening dat dit te vroeg komt voor Tele2. Op dit moment is er alleen 3G-netwerkapparatuur beschikbaar voor de 2.1 GHz-band, en voor Tele2 is het op korte termijn niet rendabel alsnog een 3G-netwerk uit te rollen. Om de concurrentie te bevorderen en Tele2 een gelijkwaardig speelveld te bieden, vindt de toezichthouder het daarom raadzaam om de huidige vergunningen met drie jaar te verlengen en heruitgifte tot eind 2017 of begin 2018 uit te stellen.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.