NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Aansprakelijkheid van internet service providers: Brazilië

Aansprakelijkheid van internet service providers: Brazilië

In Brazilië wordt gewerkt aan een nieuwe wet over de aansprakelijkheid van Internet Service Providers (ISP’s). De voorgestelde artikelen doen sterk denken aan de zogenoemde safe harbour provisions uit de Europese E-Commercerichtlijn, de Amerikaanse Digital Millenium Copyright Act (DMCA), en artikel 6:196c van het Nederlandse Burgerlijk Wetboek.  

 

“Article 19

 

The Internet connection provider will not be liable for damages resulting from content generated by third parties.

 

Article 20

 

The Internet service provider may only be liable for damages arising out of content generated by third parties if the provider receives a court order, and fails to comply with its ruling, in order to take the measures within its scope of service and within the defined term to make the content the court signaled as infringing unavailable.”

 

(Informele vertaling uit het Portugees met dank aan de site Culturadigital. Zie hier de rest van de vertaling. )

 

De Braziliaanse wet schrijft dus expliciet voor dat een ISP alleen hoeft te voldoen aan een bevel tot het verwijderen van content, als dit afkomstig is van een rechter.

 

Deze regel is goed voor de vrijheid van meningsuiting. Zonder een dergelijke regel zouden ISP’s immers zelf moeten beslissen of content onrechtmatig is nadat zij een verzoek tot verwijdering hebben ontvangen. Het zou dan te verwachten zijn dat ISP’s – om aan aansprakelijkheid te ontsnappen – direct informatie verwijderen na een verzoek daartoe.

 

In Nederland hoeft een ISP content slechts te verwijderen als aan de juistheid van een verzoek tot verwijderen in redelijkheid niet getwijfeld kan worden. Dit is bijna alleen het geval indien een partij die vindt dat een ISP content moet verwijderen een vonnis kan laten zien waaruit blijkt dat bepaalde content onrechtmatig is.

 

De Braziliaan Marcelo Thompson (Oxford University en University of Hong Kong) is het niet eens met de voorgestelde wet.

 

Techdirt is het weer niet met Thompson eens.

BRON: IP Osgoode, Oxford Internet Institute, Culturadigital, Law and Technology Centre Hong Kong


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.