NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • 9 maanden Hadopi: 18 miljoen meldingen en een half miljoen waarschuwingen

9 maanden Hadopi: 18 miljoen meldingen en een half miljoen waarschuwingen

Hadopi, de Franse internetpolitie die de omstreden three-strikes-out wetgeving handhaaft, heeft in de negen maanden dat de wet nu van kracht is maar liefst 18 miljoen klachten van rechthebbenden gekregen over illegaal filesharen. Daarbij werd het IP-adres van de filesharer en het auteursrechtelijk beschermde werk genoemd. Op basis daarvan heeft Hadopi de ISP’s benaderd met het verzoek de NAW-gegevens op te geven van hun filesharende abonnees zodat Hadopi een waarschuwing kan uitsturen. ISP’s zijn verplicht aan een dergelijk verzoek mee te werken (alhoewel sommige dat weigerden).

Uiteindelijk hebben de 18 miljoen klachten geleid tot een half miljoen waarschuwingen aan Franse internetters. Ook is er aan meer dan 20.000 internetters een tweede waarschuwing verstuurd. Die krijg je als je binnen zes maanden na de eerste waarschuwing weer wordt betrapt. Na drie keer te zijn gewaarschuwd lig je eruit, dat wil zeggen dat je toegang tot internet wordt afgesloten. Daar moet dan wel eerst een rechter naar kijken (in het oorspronkelijke wetsvoorstel konden internetters worden afgesloten zonder rechtelijke toets, de Franse Hoge Raad achtte dat echter in strijd met de grondwet). Slechts een handjevol mensen heeft zo’n derde waarschuwing ontvangen. Dit heeft nog niet geleid tot procedures. Ik verwacht dat deze procedures echter niet zullen uitblijven, anders is Hadopi een papieren tijger die door geen enkele internetter serieus zal worden genomen.

Overigens kunnen Amerikaanse filesharers binnenkort ook een waarschuwing tegemoet zien, maar dit komt uit de kokers van de ISP’s zelf. Zie hier de blog van Anke Verhoeven, met een link naar een interessant rapport van de VN waarin de stelling wordt ingenomen dat het afsluiten van internet in strijd is met de mensenrechten.

Lees het volledige bericht hier.

BRON: Webwereld


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.