NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • 3D-pistool zorg wereldwijd voor veel opschudding

3D-pistool zorg wereldwijd voor veel opschudding

Het was wereldnieuws vorige week: het 3D-geprinte pistool van Cody Wilson, door hem omgedoopt tot “The Liberator”. Het plastic vuurwapen is geheel gebouwd met een 3D-printer. Alleen de slagpin is van metaal. Het plastic pistool leidde wereldwijd tot veel ophef en discussie. Het idee dat straks iedereen met een 3D-printer eenvoudig thuis een vuurwapen kan printen, is natuurlijk gevaarlijk, temeer nu het plastic niet of moeilijk te detecteren is. Een dergelijk wapen is potentieel een interessant middel voor terroristen en andere kwaadwillenden.

Hoe reëel dit gevaar is (althans kan zijn), blijkt wel uit de actie van The Daily Mail in Engeland. De redactie kocht een 3D-printer voor ongeveer 2.000 euro en bouwde daarmee het volledige wapen. Vervolgens gingen de verslaggevers met het pistool, dat bijna volledig uit plastic bestaat, aan boord van een volle Eurostar die van Londen naar Parijs reed. Dat lukte zonder enig probleem, aangezien het wapen geen alarmbellen deed afgaan bij de metaaldetector.

Een paar dagen nadat Wilson de omstreden blauwdrukken van het 3D-pistool online zette, haalde de Defense Distributed groep van Cody Wilson deze op last van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weer offline. Volgens het Amerikaanse ministerie van defensie was het publiceren van de blauwdrukken in strijd met internationale wapenexportwetgeving, reden waarom zij Wilson sommeerde de blauwdrukken te verwijderen. Op dat moment waren de blauwdrukken echter al 100.000 keer gedownload, en waren (zijn) deze bovendien al op talloze verschillende websites te vinden.

Rechtenstudent en maker van het pistool Cody Wilson gaf gister aan te vrezen voor strafrechtelijke vervolging. Op schending van de internationale wapenhandel regels staat tien jaar gevangenisstraf en 1 miljoen dollar boete. Alle activiteiten van de groep Defense Distributed zijn voorlopig gestaakt. Toch spreekt Wilson van een succesvolle actie, die volgens hem een spectaculaire manier was om de vrijheid van informatie en de kracht van het internet te demonstreren.

De anarchiste actie van Defense Distributed heeft de hele wereld op scherp gesteld. Het wapenproject van de groep maakt de risico’s van 3D-printing – een techniek die ook zo veel nuttige, innovatieve mogelijkheden heeft – in ieder geval duidelijk. Hoe het afloopt met Wilson, valt te bezien. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

BRON: Nos.nl, Volkskrant


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.