NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • 3D-geprinte wapens - nachtmerrie wordt werkelijkheid?

3D-geprinte wapens - nachtmerrie wordt werkelijkheid?

 

 

 

 

 

 

Gister werden in Amerika de eerste schoten gelost met een 3D-geprint pistool. De 25-jarige Amerikaans rechtenstudent Cody Wilson had een jaar gewerkt aan het geprinte wapen. Wilson is een voorvechter van de vrijheid van wapenbezit en vormde de zogenaamde Defense Distributed-groep. Het doel van deze groep is "To defend the civil liberty of popular access to arms as guaranteed by the United States Constitution and affirmed by the United States Supreme Court, through facilitating global access to, and the collaborative production of, information and knowledge related to the 3D printing of arms".

Het wapen, door Wilson omgedoopt tot “the Liberator ”, is bijna helemaal van plastic. 15 van de 16 delen zijn geprint met behulp van een 3D-printer. Alleen de slagpin – eenvoudig te verkrijgen in hardware stores is van metaal.

Het 3D-geprinte wapen is niet onomstreden. Wilson heeft de blauwdrukken van het wapen namelijk op internet gezet, zodat iedereen met een 3D-printer zijn eigen pistool kan printen. Dit terwijl President Obama – gelet op het grote aantal ernstige schietpartijen – al maanden probeert het wapenbezit in Amerika in te perken. Wilson beseft dat kwaadwillenden ermee aan de haal kunnen gaan, maar dat is voor hem geen reden om het niet te doen.

I recognize that this tool might be used to harm people. That’s what it is — it’s a gun. But I don’t think that’s a reason to not put it out there. I think that liberty in the end is a better interest”.

Nu gebruiken criminelen vooral nog “traditionele” manieren om aan wapens te komen, maar met de komst van 3D-printers kan dit veranderen. Met 3D-printers kan in theorie immers alles geprint worden, dus ook wapens. Het idee dat straks iedereen met een 3D-printer van zo'n 6.000 euro thuis een handwapen kan printen, is gevaarlijk. Een potentiële nachtmerrie, omdat het makkelijk en onzichtbaar thuis kan worden gemaakt, en bovendien door het plastic moeilijk te detecteren is op vliegvelden. Om die reden zou een plastic wapen bijvoorbeeld ook aantrekkelijk kunnen zijn voor terroristen.

In de Verenigde Staten is er een debat losgebarsten over de vraag over hoe er omgegaan moet worden met huis-tuin-en-keuken wapens zoals nu geproduceerd door Wilson.  In het Amerikaanse Congres gaan er stemmen op het 3D-wapen te verbieden. Het is in de Verenigde Staten namelijk verboden om wapens te produceren die niet door een metaaldetector worden opgemerkt.

In Nederland zal het plastic wapen in beginsel (nog) niet direct gevolgen hebben: vuurwapens - 3D-geprint of niet – vallen immers nog steeds onder het wapenverbod. Vuurwapenbezit is en blijft illegaal zonder vergunning. Desalniettemin lijkt het laatste woord nog niet gezegd over de problemen die de komst van het 3D-wapen mogelijk kan veroorzaken, en meer in zijn algemeenheid de grote invloed die 3D-printen op onze dagelijkse levens zal krijgen.

BRON: NOS op 3, Mashable


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (2)

Dave Borghuis woensdag 8 mei 2013 10:46

Als ik dit nu toch thuis print wanneer ben ik dan precies strafbaar?

- Al bij het downloaden van ontwerp,
- bij het afdrukken van de onderdelen
- bij het in elkaar zetten van de onderdelen (zonder slagpin)
- bij het plaatsen van de slagpin?

Ben ik ook strafbaar als ik het ontwerp wijzig zodat deze nooit functioneel kan zijn en deze dan afdruk? Dan print je in feite een eigen speelgoedpistool (weliswaar gebaseerd op werkend ontwerp)

Groeten,
Dave

Carla Van Steenbergen woensdag 8 mei 2013 11:26

Het is hoogst betreurenswaardig dat de media-aandacht voor 3d printen zo sterk gefocust wordt op het printen van wapens - een uitgebreide polemiek hieromtrent is exact wat Cody Wilson met zijn laakbare initiatief heeft nagestreefd.
De aandacht van overheidsinstanties en van het publiek in het algemeen zou veel beter gaan naar de betekenisvolle applicaties van 3d printen, zowel op medisch, engineering & design als industrieel vlak. Zeer regelmatig wordt ervaren dat in de huidige stand van de wetgeving, onnodige belemmeringen bestaan (bvb in het intellectueel eigendomsrecht, in de regelgeving van sociale zekerheid & gezondheidszorg), voor een brede verspreiding van positieve applicaties van de technologie.
Het valt te hopen dat in de nabije toekomst de aandacht van de overheid op de juiste aspecten van 3d printing gericht kan worden.
Groeten,
Carla

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.