NL EN

Je houdt van afwisseling…

‘Helemaal waar. Ik heb als advocaat bij verschillende kantoren gewerkt, maar ook als bedrijfsjurist bij televisieproducenten en als interim-manager bij het Filmfonds. Daar was ik verantwoordelijk voor de uitvoering van een nieuwe subsidieregeling voor bioscoopfilms. Zowel de advocatuur als het bedrijfsleven vind ik boeiend. Maar de entertainmentsector en het intellectuele eigendomsrecht zijn zo langzamerhand wel een rode draad in mijn loopbaan.’

 

Vind je die afwisseling ook in de vakgebieden waarmee je je bezig houdt?

Ja, de ontwikkelingen gaan bijvoorbeeld in de mediasector heel snel. Door de toegenomen technische mogelijkheden kan de beschikbare content op steeds meer verschillende manieren toegankelijk gemaakt en geëxploiteerd worden. Toen ik jaren geleden bij een commerciële televisiezender werkte kon ik me nog maar nauwelijks voorstellen dat mensen ooit op hun mobiele telefoon naar een programma zouden kijken. Inmiddels lijkt gewoon op de bank televisiekijken alweer bijna achterhaald. Door al deze ontwikkelingen komt de verhouding tussen de makers en exploitanten wanneer het gaat om de exploitatierechten op de content steeds meer op scherp te staan. Dat levert dilemma’s op waar ik me graag mee bezig houd.

 

Kijk je door je ervaringen in dienst van bedrijven ook anders aan tegen het werk als advocaat?

‘Als bedrijfsjurist schakelde ik regelmatig een advocaat in. Nu ik zelf weer advocaat ben, probeer ik het type advocaat te zijn waar ik zelf graag mee werkte: praktisch, doelgericht en vooral niet om de hete brij heendraaien. Een zakelijke instelling wordt meestal wel gewaardeerd en ook wordt het op prijs gesteld als je wat meer weet over de business dan alleen de juridische aspecten.