NL EN

Tomas Weermeijer

Je hebt twee masters cum laude afgerond. De afgelopen jaren veel met je neus in de boeken gezeten? Ik heb wel mijn best gedaan maar het is niet zo dat mijn leven alleen om studeren draaide. In mijn bachelor dacht ik wat vaker “dit komt wel goed” waar ik in de master daar wat meer aandacht aan heb besteed. Ik vond de masters ook een stuk leuker omdat ik toen de vakken mocht doen die ik echt wilde, zoals internetgerelateerde vakken en intellectuele eigendom.

Voordat je bij SOLV begon, had je het al geschopt tot partner bij Weermeijer Juridisch Advies. Waarom nog advocaat worden? Nou, het was nooit de intentie om me alleen met mijn juridisch adviesbureau bezig te houden! Ik was er mee begonnen omdat ik dacht: “Ik kan nu wel op de bank gaan zitten en de hele dag vacatures gaan zoeken maar ik vind het ook wel leuk om zelf wat te gaan doen.” Het was spannend en tof om eenmanszaken van advies te voorzien. Ik heb het uiteindelijk drie maanden gedaan. Maar ik heb een brede interesse en ben altijd op zoek naar de uitdaging, waar ik het meeste kan leren. Ik denk dat nu de advocatuur het meest voor mij is weggelegd.

Hoe kwam je bij SOLV terecht? Aan het einde van mijn bachelor kwam ik erachter dat recht op internet en intellectuele eigendom me het meeste aanspraken. Ik ging me erin verdiepen en de blogs van SOLV kwamen vaak naar voren. Die naam bleef hangen en uiteindelijk leek SOLV in mijn ogen het leukste, meest innovatieve kantoor. Vooral omdat er zo snel op onderwerpen gereageerd wordt met een blog, terwijl er genoeg kantoren zijn voor wie dat tijdverspilling zou lijken. Je merkt eraan dat een kantoor als SOLV meer maatschappelijk betrokken is en niet perse alleen van winstmaximalisatie uitgaat.

Wat voor type advocaat wil je worden? Wat ik wil leren is dat ik elke vraag, elke ontwikkeling, direct in mijn hoofd juridisch kan duiden. Op het moment dat er iets van mij gevraagd wordt, we gaan hier een zaak van maken, dat ik dat allemaal gestructureerd kan opschrijven en dat ik uiteindelijk een sluitend verhaal heb waarin alles is behandeld en ingekleed met de juiste argumenten en jurisprudentie. Dat me alles gevraagd kan worden en ik elke vraag kan beantwoorden. Zo’n soort advocaat wil ik worden.

Je houdt je vooral bezig met ICT-vraagstukken. Hebben we hier met een echte whizzkid te maken? Ik vind ICT-kwesties eigenlijk al heel lang interessant. Ik heb zelfs mijn profielwerkstuk op de middelbare school over downloaden van muziek geschreven. Dat is niet een stuk geworden wat ik nu nog naar een cliënt zou sturen, maar het had in ieder geval al vroeg mijn interesse! Hoe duid je ontwikkelingen op het internet, dat vind ik interessant. Ik kan je niet precies vertellen hoe bepaalde programmatuur is geschreven of hoe chips precies werken. Ik zou het wel willen leren, omdat het wel interessant is als je echt een goede ICT-advocaat wil worden. Ik heb overigens wel veel gegamed vroeger.

Nog steeds? Nee, niet meer. Alhoewel, wel in real life: ik voetbal. Ik speel op de linkervleugel. Wat voor speler ik ben? Een harde werker die rent tot het metertje op nul staat. Ik ga altijd voor de bal en ben niet zelfzuchtig. Soms zou ik wat zelfzuchtiger mogen zijn, maar alleen als ik er beter voor sta dan de spits.